Coaching Werk

Competenties ontwikkelen

Investeren in jezelf
Coaching op competenties is begeleiding bij het verbeteren of aanleren van competenties. Bij iedere baan en ieder beroep horen gedrag en bekwaamheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Ook de verschillende rollen binnen een functie vereisen weer verschillende competenties.
Niemand kan ooit 100% goed zijn in alles. Het ligt besloten in je persoonlijkheid welke dingen je van nature goed kunt en voor welke dingen je bewust je best moet doen. Het is de moeite waard hierin te investeren want competenties kun je ontwikkelen.

Winst voor jezelf en je werk
Jezelf ontwikkelen is van belang voor jouw effectiviteit in je functie, voor het verbreden van je repertoire en voor je loopbaankansen. Juist het ontwikkelen van competenties die je op het eerste gezicht niet zo liggen, kunnen een grote verrijking zijn als je ze (beter) onder de knie krijgt. Dit is niet alleen winst voor je werk, maar ook in je persoonlijk leven.

De aanleiding
De aanleiding voor coaching kan verschillend zijn: Je wilt iets leren wat je lastig vindt, je krijgt nieuwe taken, of je wilt jezelf toerusten voor een nieuwe baan. Het kan ook zijn dat je reageert op feedback uit je omgeving, bijvoorbeeld als je leidinggevende je vraagt aan iets te werken.
Als je je inspant om verder te ontwikkelen, voldoe je in ieder geval al aan een belangrijke competentie: leervermogen!

Voorbeelden
Coaching biedt maatwerk. Je focust op bekwaamheden die voor jou specifiek van belang zijn, aangepast aan jouw situatie.
Enkele voorbeelden van competenties zijn: beïnvloedingsvermogen, klantgerichtheid, tact/sensitief gedrag, samenwerken, stressbestendigheid, feedback geven, mens- of taakgericht leiderschap, delegeren en analytisch vermogen. Uiteraard is dit slechts een kleine greep uit het scala aan mogelijkheden.

Inzicht en oefening
In het coachingstraject ga je gericht aan de slag met een leer- of ontwikkelpunt. Sleutelwoorden zijn hierbij: Inzicht en oefening. Allereerst werken we aan inzicht in je leerpunt: Waar sta je nu?, Wat zijn je mogelijkheden en capaciteiten? Wat zijn je belemmeringen en wat heb je nodig? Dat geeft de basis voor het oefenen in de praktijk. Tijdens het traject oefen je in praktijksituaties en bespreken we de ervaringen. Op basis hiervan kun je bijsturen en verdieping bereiken.

Zie ook: Werkwijze